請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: MOC 教學 10182
查看: 10460|回復: 49

[原創] [開箱分享]city 60022 (已更新成品相)

金牌會員

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014最佳新人

買左番黎都好一斷時間啦, 終於都忍唔住開盒...

唔知你地會唔會成日買完之後都唔捨得開﹖我會架, 成日買左番黎唔捨得開盒...但又好想砌

]

4本說明書, 8包lego..

不過都係有點失望. 好多好大件一體成形既件..  如圖所見到至少有7-8件至啤制既大形件... 感覺一樣好得寶feel....

好啦~我開始砌lu 砌完再放相出黎~!!

評分

參與人數 1+1 收起 理由
LittleTomfool + 1 我都想買一套!

查看全部評分

回復

論壇元老

Jennifer

論壇元老LUGBULK2014最佳新人

Thanks so much !

最緊要中意就得呀...Lego 公司越來越懶,好多parts係tailor made, stickers 又多!

但我地咪又係邊鬧邊入貨....

快D交哂Lego 出嚟,新舊都殺!
回復

金牌會員

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014最佳新人

jenniferlau123 發表於 2013-7-20 18:33
Thanks so much !

最緊要中意就得呀...Lego 公司越來越懶,好多parts係tailor made, stickers 又多!

係囉,city 尐一體成形好似愈來愈過份。
如果個機頭係砌出黎你話幾好!!

都好既有個藉口放棄 city. 專心儲 creator 同 techni !!

除左遇到消防車lol
回復

論壇元老

Jennifer

bonedog 發表於 2013-7-20 19:44
係囉,city 尐一體成形好似愈來愈過份。
如果個機頭係砌出黎你話幾好!!

同意,機頭應該自己砌先好feel !

你中意消防車,有邊幾set 呀?

Technic 有無消防車?
回復

金牌會員

jenniferlau123 發表於 2013-7-20 20:05
同意,機頭應該自己砌先好feel !

你中意消防車,有邊幾set 呀?

我好想好想買消防車, 但暫時真係未見到另我心動既消防車..

因為...多數都係city系列.. 個一體化都幾嚴重咁..!!!
我份人比較衰, 唔太鐘意細件lego 既車仔~感覺粒數太小好兒戲XDDD

我暫時未見到有technic消防, 印象中好幾年前有一架類似既.. 但唔肯定係人地再改裝出黎定原生
所以我買左7347, 想遲尐開黎自己砌成消防車 (不過仲未捨得開, 個賣家包得太靚)

都唔明點解我成日買左LEGO番黎都唔捨得開佢...
回復

論壇元老

Jennifer

bonedog 發表於 2013-7-21 01:03
我好想好想買消防車, 但暫時真係未見到另我心動既消防車..

因為...多數都係city系列.. 個一體化都幾嚴重 ...

咁又係,細車好似比細路玩的...大的型仔好多。

支持你玩Technics ar !

其實好靚,好man的Lego, 但我又覺得OK wor! ;)

改裝幾難㗎,但試下啦!

所有嘢一試無妨,最多咪還原lor!。

唉!我同你一樣,未到最後一刻都唔開盒,佢地太完美啦!

依家我等緊8月既新車呀hahahaha 不過要改裝首先要夠件wakakkakkaa 揾日我忍唔到手 開完應會改裝佢  發表於 2013-7-21 12:38
回復

HKLUG幹事

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014HKLUG幹事舊論壇之友

出得太快, 買開左吾得閒開

Haha 都係呀!  發表於 2013-7-21 04:44
回復

金牌會員

阿T 發表於 2013-7-21 03:55
出得太快, 買開左吾得閒開

可能我要求高,到晒後會入手的真不多
回復

論壇元老

LUGBULK2017LUGBULK2016論壇元老LUGBULK2015LUGBULK2014最佳新人

買左番黎唔捨得開盒...但又好想砌
我都係啊。

Haha , 大家都係。;)  發表於 2013-7-22 08:33
想儲Modular Building (爭10246),等待時機(執一套10185,好想要10244
回復

金牌會員

其實都砌好左幾日, 不過一直都未有時間post 圖上黎... 可能圖比較多, 希望大家唔好介意啦~

想講小小砌後感, 如果唔想睇可以直飛去下面睇圖, 由於屋企燈光問題, 可能影出黎既相都唔係太好, 請見諒~

話說開同砌既時 見到好多好大件 已成形既件. 真係有尐失望, 不過始於都係因為呢一set 既車同燈塔, 飛機太吸引...
反而砌車時驚喜大好多, 我砌車既時間總和比起呢起飛機仲要耐~
不過成品後其實影相幾好, 可惜我仲未搵到咁大地方去做一場劇場呀 haha
而細件貨仔既感覺真係超好~~ 如果可以搵到貼紙砌多幾粒就好啦~

總括而言 賣點係飛機, 但真係另我有失望, 太得寶feel , 可能我小買city 系列, 買親都因為佢尐車或機吸引我..
其實我見到一體成形後仲要係上面有既定既lego 安裝位置確實有點不爽...
不過其他車同埋小件既搭夠, 打個和啦~
成set件5分總分我會比3.5分~

頭三本說明書既過程都無影到..
所以集中都係隻空中巴士~
燈塔都一樣係一體成形既.. 基本上好似無砌過咁, 不過都幾靚既

原來剷車有一箱金~

話說直接印係lego上既圖案有三粒~

叫得寶系列真係無錯架.. 你地睇, 上埋螺絲既一體成形, 仲有隻機尾 - 係啤成一個上下頂部既模, 機頭底部既位已成lego形狀既畀你睇, 基本上見到都砌得入

終於叫有得砌下

砌左幾野.. 又黎一件過成左形啦

機底

機尾打開位置

駕駛倉

引擎

活門頂部位置

成品分享:

成品都幾大架呀

total 淨件

一堆分屍人仔.. 無心機砌佢地

花絮: 我個仔亂入~

評分

參與人數 4+20 收起 理由
manxx + 5 隻兔仔好得!
jenniferlau123 + 5 仔仔Bunny bb 太得意,我要比分!.
alanboar + 5 謝謝分享!
LittleTomfool + 5 謝謝分享!

查看全部評分

回復