請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: MOC 教學 10182

[懶人專用] LEGO遙控開關燈裝置 唔⁠⁠⁠⁠落床熄燈!

發佈者: FrankGotEaten | 發佈時間: 2017-2-8 04:02| 查看數: 435| 評論數: 5|帖子模式

大家好!小弟第一次發帖,如有不足,請見諒。

返完part-time有錢買LEGO後,一直都冇乜點砌。

就喺⁠⁠⁠⁠早排,因為新年假嘅緣故,終於有時間掂吓LEGO。

砌完兩盒之後,用咗100%腦力同兩個幾鐘完成咗少少嘅夢想:唔⁠⁠⁠⁠落床熄燈。

知道宜家有「遙控熄燈」呢樣嘢,但就想用LEGO完成。

砌咗42064(左)同42065(右)

砌咗42064(左)同42065(右)

開返以前嘅LEGO箱望。突然,一個念頭喺腦裏面閃過

開返以前嘅LEGO箱望。突然,一個念頭喺腦裏面閃過

拆咗個摩打同電池盒

拆咗個摩打同電池盒

加埋個溜溜溜遙控

加埋個溜溜溜遙控

度完燈掣size再砌成

度完燈掣size再砌成

簡單嘅機械結構

簡單嘅機械結構

活動部分結構特寫(長條型嘅鋸齒狀,喺大車先搵到,可惡想要多幾條)

活動部分結構特寫(長條型嘅鋸齒狀,喺大車先搵到,可惡想要多幾條)

大功告成,可以直接掛喺燈掣上

大功告成,可以直接掛喺燈掣上

評分

參與人數 3+15 收起 理由
chiukeung + 5 我要讚好!
Kenneth_Lego + 5 我要讚好!
Keynes + 5 精彩作品!

查看全部評分

最新評論

zzy 發表於 2017-2-8 08:31:31
遙控熄燈 勁實用
seasontam 發表於 2017-2-8 22:47:24
Very 機械化!  I like it.
Keynes 發表於 2017-2-9 02:27:53
使唔使用膠紙黐實喺幅牆喥?
Kenneth_Lego 發表於 2017-2-9 10:11:39
將LEGO融入生活
FrankGotEaten 發表於 2017-2-9 15:16:24
Keynes 發表於 2017-2-9 02:27
使唔使用膠紙黐實喺幅牆喥?

其實要搵嘢固定,因為就咁掛喺牆會鬆脫。雙面膠可能係個好選擇

小黑屋|手機版|Archiver|HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

GMT+8, 2017-3-30 12:53 , Processed in 0.144510 second(s), 26 queries .