請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: MOC 教學 10182
查看: 1680|回復: 7

[原創] Mini Modular Buildings [#1, #3~4, #6~8帖]

高級會員

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014

一直玩開城堡, 很少接觸其他系列.  一來無錢, 二來無空間.
十年前Modular Building面世, 都無太大興趣, 因為真係無唔係我杯茶.
到數年前, LEGO出左10230 MINI MODULAR BUILDING, 本住買parts心態入左一set.  至今這一set仍未捨得拆, 依然放出黎做display.
自始有個心癮, 每見一間新的MODULAR BUILDING出現, 就希望可以砌返一個MINI scale.
無奈太缺parts, 不得不放棄.
2015年HKLUG辦lugbulk至今, 一直耐心等候.
跟住BB出世, 不得不放棄一切......
而家BB都一歲多, 總算有丁點時間比我花喺LEGO上面.
我唔叻MOC, 所以第一二間MINI BUILDING都係搵網上的資料, 慢慢地熟習了MINI BUILDING的砌法, 才跳出這框框, 試着MOC一番.

已砌左幾間, 要啲時間執相, 等我逐啲逐啲放出黎.

首先係MOC LEGO SHOP.
都係有少少其他玩家的設計影子.  更無奈的係我暫時都未搵到LEGO logo tile件.  只有其形, 不得其髓.

希望各位CHing喜歡.

評分

參與人數 1+5 收起 理由
Keynes + 5 我要讚好!

查看全部評分

回復

註冊會員

正!!!!!!!!!
回復

高級會員

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014

接住要介紹的係"有限"原創性的作品分享.
第二幢是BRICK BANK.

正如我第一帖所講, 一開始學砌MINI BUILDING時不斷咁搜集網上的資料.
正好搵到幾份來自SWEBRICK的building manual.
基本上我係跟住砌, 係偶然有啲brick欠缺要諗下計仔改一改之外, 都無乜藉得我去大改.
不過有一點提提大家, SWEBRICK佢地追求完美, 成幢大廈裡裡外外都實實在在, 都幾耗bricks, 砌左出黎都好重手.  各位如果有意去跟住玩, 可以投入多少少時間自己去調整一下.

我略略改左顏色/ 屋頂, 同埋加左個decorated tile, 其他都係照跟.
回復

高級會員

第三幢係TOWN HALL, building instruction亦都係來自SWEBRICK.

由哩個model就可以好感受到SWEBRICK對宗於原註O既執着.
用色完全跟正常版一樣......dark orange真心好難搵, 搵極都搵唔哂.
最後唯有改色, 用啲最最common的顏色頂檔.
砌砌下再發現佢由於太detail, 我缺件的情況非常嚴重, 不得不經常遊走九龍新界的brick舖.

一路影一路發現好多穿崩位
無計, 莫笑我.

回復

金牌會員

香港最缺地.
MINI BUILDING 好岩香港玩家去砌~
唔好理穿崩與否, 你肯分享已經是一件好事~
回復

高級會員

第四幢係Palace Cinema.  Source依然係SWEBRICK.
Palace Cinema.jpg
實情哩幢先係第三件作品 (第一件完成的係BANK, 第二係TOWN HALL)
砌到哩個階段累積了不少經驗, 已經開始有自己的諗法.  自然先上google睇actual size的Palace Cinema的相片, download埋佢份building instruction去理解下哩副lego.
慢慢就改到迎合自己心水.

因為經過我自己改動, 我就多說兩句.
大廈左邊底層原本係啲poster. 我堅持搵方法砌到可以放兩張1X2 decorated tile件上去.  雖然唔係好襯/ 靚仔, 但係總好過用普通磚取代.
門口左右兩個欄杆有啲多餘, 刪!
SWEBRICK設計四盞大射燈, 我認為無乜需要, 刪!
個頂所用的parts實在太難搵, 所以我改!

又係自我感覺良好之作.  

回復

高級會員

好, 繼續......
接住落黎係Ghostbusters FireHouse Headquarter.
Flickr上邊找到唔少作品.  哩幢唔算係原創.  左抄右抄之餘, 我都有好用心去增加/ 修改啲detail位, 由其係大廈側面垂直灰間紅果幾行, 我就花左唔少心機.
重點係配返其他幾幢buildings, 個scale唔會太怪.  我改到個高度剛剛好.

世事唔會十全十美, 又係最老土的問題 : 缺ghostbusters lego tile......
哩個就真係無計.  爭住先.

回復

高級會員

暫時手邊最後一份完成作品 (Parisian Resturant同defective office砌左十份一, Pet Shop就砌左五份四, 差不多喇!!)
我十分榮幸介紹我自己百份百原創的作品 - ASSEMBLY SQUARE.

無參考, 無support, 完全由零開始.
好困難, 但十足過癮.

比我講多兩句.
喇, 分左中右三幢buildings.
中間果幢真係無乜太大難度, 但頭痛點表現花舖, 同埋佢啲detail位.
右手邊果幢, 佢凸出黎果舊(門口對上)真心無辦法砌到出黎.  按比例scale down, 我唔知點先可以砌到果1/3~1/4 brick size半圓出黎.  唯有取其精粹.
左手邊果幢就真係嘔心瀝血的作品.  先講由4格闊縮到3.5格, 就哩點我都甩左唔少頭髪.
然後係屋頂, 轉角個五角形我堅持點都要照跟架.

我自問哩件作品仍有好大進步空間, 希望日後可以修整一下.  亦希望各位比意見

回復