請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: MOC 教學 10182
查看: 2898|回復: 7

[原創] [ MOC ] The Grand Mall 百貨公司

高級會員

舊論壇之友

大家好!Happy New Year! 呢件都唔知係 MOC 定 MOD,而我其實聖誕就已經完成發佈,衣家就係呢度同大家分享下,要擴充業務既 Grand Mall!

好多人擴建 10211 百貨公司都係會買多幾盒,係上面加上去,不過建築設計就有唔同既睇法!我既靈感係黎自書架,如果我要放啲新書上去會點呢?我會將啲書堆開去兩邊再插入新既書本,咁一座樓可能都可以咁做!所以我就切開座樓,放啲新磚入去!

咁樣不但為公司新翼增加左樓面,仲可以為舊既百貨公司變成新既地標,重新確立佢地既地位!

正面就好清楚睇到整個外貌,而兩邊望過去都會好有層次!

新磚之下既就係新既入口,不過舊的旋轉門就保留返...

第一層地下就係超市,其中一邊係有兩層高既空間,好似一個中庭咁...

另一邊就係一層樓高,就係收銀機位置。係呢個中庭你會見到向上既 circulation,保留了 10211 既特別扶手電梯,牆上仲有舊既禮物大標誌!

你仲可以搵到詢問處添!

上到一樓就係砂煲罌罉部,而隔黎就係服裝部,仲有個試身室添。咦,原來 Scarlet Witch 都係度睇緊咖啡壼?

再上到二樓就好開心了,係好大既兒童部!當然有齊晒啲 LEGO 啦!其他玩具就放係對面個邊...

行到另一邊係圖書部,你見有媽媽同 BB 係度玩,讀故事俾佢聽!最邊既係小食區,仲有廁所,係分左男女廁架!

本身既百貨公司天台係無用既,衣家就變成一個露天茶座,可以係度傾下計飲返杯開心下!

成座樓係可以分開一半架!咁就可以睇晒啲唔同部份!

新年就到喇,你仲唔黎呢度睇下辦年貨? Enjoy!

評分

參與人數 7+35 收起 理由
saltfish + 5 精彩作品!
bbc + 5 精彩作品!
ckho + 5 精彩作品!
Kenneth_Lego + 5 精彩作品!
chiukeung + 5
Keynes + 5 精彩作品!
carlos + 5 精彩作品!

查看全部評分

niteangel
www.theAngelworld.net
回復

金牌會員

好有創意. 而且因為外觀相對四正,所以內部可以用盡空間創作~

Thanks! 多左空間就已經可以做到好多野!哈哈!  發表於 2017-1-5 11:04
回復

高級會員

即時變得極富現代感,讚

Thanks! :D  發表於 2017-1-5 11:04
回復

高級會員

最佳新人

good!!!!! ..

Thanks!  發表於 2017-1-6 00:10
回復

註冊會員

Good design ! Nice!!
回復