請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: MOC 教學 10182
查看: 1698|回復: 6

[原創] 60年的LEGO 樹 (1st generation), 原來係人手上色ga !!

論壇元老

Jennifer

論壇元老LUGBULK2014最佳新人

呢排忙到噴煙, 要清理大堆儲咗的LEGO, 要幫佢地影相.  有時攞住一架車, 都唔記得係乜乜牌車仔, 總之.....係LEGO lor, hehe!

整下整下, 見返一 set 1960的盒仔, 係 第1代 Tree Set 嚟呀!

第1代 LEGO 樹, 棵棵都係人手上色ga!!

1st photo: 右边3棵係 1st generation tree 「扁樹」, 而左边2棵係 2nd generation tree 「粒粒樹」。

但「粒粒樹」當時劣評如潮, 因為樹枝易斷, 而D粒粒好易甩, 當年的家長覺得唔係 safe toy, 出咗一陣就停產啦!!!

Share with u all !

HKLUG  painted flat trees & granulated trees_1960.jpg
快D交哂Lego 出嚟,新舊都殺!
回復

HKLUG幹事

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014HKLUG幹事舊論壇之友

粒粒樹好少見,仲會甩真係幾煩,越擺越細棵: )
偏樹都係書本,eBay之類有許印象見過,可能產品週期長
我諗你不少收藏我地完全未見過:)
回復

論壇元老

Jennifer

多謝你欣賞呀!

我好中意你呢句「越擺越細棵」,Wahaha ! 完全中point !

其實我好幸運, 有D少有的都係Germany 同Denmark 的LEGO collector 同玩具店賣比我,歐州人(esp German) 好講誠意,亦唔係只係睇錢(根本佢地好有錢,多為興趣而買賣)。

佢地想買家係真係愛錫 LEGO 先賣,當中我只係將我想儲的故事話比佢地聽。

最感動的一次,係 LEGO wood duck, 我以前見到佢喺書中出現,再睇埋Ole Kirk的故事,覺得好傳奇。呢隻wood duck 我真的無強求過,返而係一個 Denmark collector  知道一個 France collector(老婆婆)有 ,問我想唔想collect, 真係有一切有安排的。

喺呢度share係好開心,其實你地MOC人好叻呀,我睇過你地每次Exhibition的靚仔作品,details位好好,好得意!高手雲集,又有本地的創作feel, 真的!我影咗你地的 LEGO 超多張相。

最強係你地攞住1粒brick, 腦中已有 "3-D processing", 點放點rotate, 乜都做到出嚟,好强!我真的好欣賞!

玩LEGO, 其實唔只係玩具,我覺得係artwork!
回復

HKLUG幹事

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014HKLUG幹事舊論壇之友

嘩...連呢D都有,服~~

係什麼動力驅使你最初揀呢系列來儲?!
回復

論壇元老

Jennifer

Thanks so much !

情意結來自我全家,阿哥、2個細佬都好中意玩Lego (來來去去得果幾盒,因細個家境唔好,阿爸好辛苦先買到,我地玩到幾盒殘,成日玩LEGO角色扮演。重記得細佬咬D「珍寶珠人」,攪到佢地眼甩鼻甩,hehe。

直至宜家到係,LEGO代表warm and my happy childhood, 宜家佢地重「傳染」埋比D仔女,細路又迷上,橫跨2代,haha!

我可能有Lego 的gene啦...

又可能我份人好中意舊嘢,連我阿嫲在生時送比我的,幾十年前由鄕下攞嚟的「超殘荼葉罐」、幼稚園我的擦膠等,郵票(已送咗比朋友)等haha.

所以越舊越覺得靚,尤其木頭玩具的木好好,感覺好滿足!

回復

註冊會員

實在旱見, 我更喜歡個Lego盒
回復

註冊會員

http://www.ebay.com/itm/Vintage- ... :g:C4cAAOSwtnpXjtcC

^我無咁多銀量可以買古董, 唔知呢盒你啱唔啱^
回復