請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: MOC 教學 10182
樓主: LittleTomfool

[原創] 42039 RC 改裝!with SBRICK!

註冊會員

其實IR同Contral都要錢,都算低用
回復

中級會員

Ching 我係新手,我也有買42039請問除了brick仲要加邊啲先可以做到ching架靚車咁,thx
回復

論壇元老

LUGBULK2017LUGBULK2016論壇元老LUGBULK2015LUGBULK2014最佳新人

Yiuhan 發表於 2015-1-12 14:33
Ching 我係新手,我也有買42039請問除了brick仲要加邊啲先可以做到ching架靚車咁,thx ...

只需加摩打!因為我簡單改!所以唔需要額外零件

但速度慢!要改變一下齒輪先可以快啲!但要大改!
回復

金牌會員

LUGBULK2017LUGBULK2016最佳新人

...又係另一個大坑, 令人心癢癢...
回復

中級會員

minibryan 發表於 2015-1-12 20:02
...又係另一個大坑, 令人心癢癢...

好........................
又係另一個大坑, 令人心癢癢        

不過我都係對 機械工程  野 興趣大     
回復

高級會員

LittleTomfool 發表於 2015-1-12 12:21
是旦簡單改係咁上下啦~~~ 乜都無加~返而拆走好多嘢!不過ENGINE無拆㗎! :p想快要大改!要拆咗個ENGI ...

c hing 你呢個速度唔夠快問題我都有諗過, 有個想法,  
用XL motor 齒輪係1:1, 因佢有 90.4 mNm 力, 220轉速,但由於車重1000g左右, 可能轉速會得反100/min 左右 如果用上兩個就可以有180.8mNm動力 轉速可達到150/min以上, 計一計數每秒最高速度可達60cm /每秒

回復

論壇元老

LUGBULK2017LUGBULK2016論壇元老LUGBULK2015LUGBULK2014最佳新人

我個底係咁~~ 用XL要改好多嘢~!

不過屋企玩其實唔洗咁快~~ 太快好易撞牆!
Screen Shot 2015-01-12 at 11.17.46 PM.jpg
回復

高級會員

LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014最佳新人

LittleTomfool 發表於 2015-1-12 23:19
我個底係咁~~ 用XL要改好多嘢~!

不過屋企玩其實唔洗咁快~~ 太快好易撞牆! ...

一個字: 掂!

LEGO是會令人著迷,甚至瘋狂!
回復

中級會員

LittleTomfool 發表於 2015-1-12 11:47
依家四十鎊加運費一隻!之前平啲!
YAHOO BID有賣!

寄黎香港嗎? 我去到官網搞好晒D野 但比唔到錢

Your payment cannot be processed due to returned an error from the selected gateway .
Please, check all your products in your shopping-cart and try again or try with another available one.
Lego 引發無限可能!
歡迎加入Lego Technic whatsapp 群組
回復

論壇元老

Kentlam 發表於 2015-1-13 17:05
寄黎香港嗎? 我去到官網搞好晒D野 但比唔到錢

Your payment cannot be processed due to returned an e ...

之前平啲!但唔寄!我都係寄外國再寄返來!不過依家好似可以!
等我攪個團購先~~~~
回復