請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: MOC 教學 10182
查看: 5982|回復: 56

[原創] MY LEGO STORE XL (MODIFIED 3300003-圖片已修復)

1萬

論壇元老

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015論壇元老最佳新人

看到上面張相...應該不難估到吧...
一直都好鐘意3300003...
所以好早之前已經MOC 左間MINI 版出黎...
http://www.hklug.hk/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=1766

上星期入手了3300003散件...
終於得嘗所願....砌埋出黎...
http://www.hklug.hk/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=2593&extra=page%3D1

但砌完之後...總覺得有點遺憾...
點解唔出大街比例呢?

於是乎趁動漫展期間...落左INS POINT一轉執件...(即係巧遇qiY兄那天... )
花了兩晚的時間...
砌左心目中的LEGO STORE 出黎...

HERE WE GO...

MODULAR SIZE LEGO STORE....

正面

大門口...(金磚樓梯....會唔會太浮跨呢? XDD)

店旁大街地板....(見到有字嗎? )

和3300003一樣... 天花可打開...

DISPLAY 窗位1有BENNY....

DISPLAY窗位2有林肯...

DISPLAY 窗位3有武士...

正門口有2x4巨型磚裝飾...(現實lego store 都好似有...)

DISPLAY 窗4有ERIC KWOK....(IRON MAN)...

入去望望吧....

自由神像歡迎你...

兩旁有商品架...收銀櫃台後面有散磚櫃...
店內中間有陳列區和剷磚區....
天花上有條綠色的物體?

龍啊!!!!

店內一角...

店內一角...

店內一角...

當然要來一張三代同堂照...

話哂大街比例...當然要找兩幢大街出黎一齊玩啦....

謝謝觀賞~

PS. 大滿足!!

評分

參與人數 19+95 收起 理由
chiyin00 + 5 精彩作品!
bonedog + 5 精彩作品!
angusheep + 5 精彩作品!
garvey + 5 精彩作品!
fos4276 + 5 精彩作品!
5182038 + 5 精彩作品!
dvdliu + 5 精彩作品!
hksuperbug + 5 精彩作品!
Tomy11 + 5 精彩作品!
sixsix1874 + 5 精彩作品!
manxx + 5 精彩作品!
chiukeung + 5 精彩作品!
bbc + 5 精彩作品!
toeric + 5 精彩作品!
Keynes + 5 精彩作品!
cecilng + 5 精彩作品!
Vivian + 5 精彩作品!
qiY + 5 精彩作品!
Ericson + 5 精彩作品!

查看全部評分

回復

論壇元老

LUGBULK2017LUGBULK2016論壇元老LUGBULK2015LUGBULK2014最佳新人

好大間呀,最正係有埋條龍!

thx thx qiY! :P  發表於 2014-7-30 16:01
qiY
條龍真係好正呢!  發表於 2014-7-30 15:48
想儲Modular Building (爭10246),等待時機(執一套10185,好想要10244
回復

金牌會員

最佳新人

好嘢!Lego人仔仔有得買lego玩啦
男人嘅玩具,千祈唔好問幾錢!
屋仔系列我最愛,聖誕系列好可愛。
Creator人人愛,MOC我試愛!
回復

金牌會員

LUGBULK2016LUGBULK2015最佳新人

要買埋3221放門口囉~

qiY : 慢慢來...完左我同你的大PROJECT先...:P  發表於 2014-7-31 13:40
qiY
4000008對你嚟講,事在必行,差在幾時啫XDD。最重要嘅都到手!快啦!  發表於 2014-7-31 10:05
qiY: haha... 你又毒我....XDDD  發表於 2014-7-31 09:54
qiY
4000008啱比例啲喎  發表於 2014-7-30 23:06
回復

1萬

論壇元老

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015論壇元老最佳新人

Ericson 發表於 2014-7-30 15:42
好大間呀,最正係有埋條龍!

謝謝支持....
條龍係無意之中上網search資料時搵到的...

回復

1萬

論壇元老

qiY 發表於 2014-7-30 15:45
好嘢!Lego人仔仔有得買lego玩啦

哈....係啊...
做場景一流...
仲可以剷磚添...XDD
回復

1萬

論壇元老

skymoson 發表於 2014-7-30 15:55
要買埋3221放門口囉~

3221 就未必了...因為好似唔啱大街比例..
反而我要買番呢隻就真...

如有發現此子蹤影...請通知聲...

haha...thx angus...我已經入手了...:P  發表於 2014-7-31 17:41
呢隻我有!!不過係非賣品 =P  發表於 2014-7-31 13:45
感謝感謝....幫我叫佢返黎STORE開工...XDD  發表於 2014-7-30 16:22
qiY
好幫你留意下!  發表於 2014-7-30 16:15
回復

金牌會員

最佳新人

師兄,睇嚟你要整啲sticker喎

男人嘅玩具,千祈唔好問幾錢!
屋仔系列我最愛,聖誕系列好可愛。
Creator人人愛,MOC我試愛!
回復

1萬

論壇元老

qiY 發表於 2014-7-30 16:11
師兄,睇嚟你要整啲sticker喎

你真係知我心意....XDD
回復

2萬

HKLUG幹事

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014HKLUG幹事舊論壇之友

加大版好過引,條龍好正,好似真實那條,

期待加多D特別野變Deluxe版 !!

搞到我都想砌番間大版LEGO Store, 有黃色2x4磚係天花呢種

(不過點解D相咁細張, 放唔得大 )

LUG Ambassador - HKLUG
個人FB 專頁 : Chiukeung the Brick Artist
回復