請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: MOC 教學 10182
樓主: chiukeung

[原創] [注意內含劇透]The LEGO® Movie電影劇情討論專帖

高級會員

最佳新人

chiukeung 發表於 2014-2-7 14:31
Everything is awesome 無論係英文版定粵語版"世界會變美麗" 都係一首好利害既 洗腦歌 !!
...

Exaxtly
Looped everything is awesome till now

Should go to watch 2D 粵語版本 later
No more the grand elements

尋日趕到想死
估唔到東九龍去仲耐過由屯門去
我哋前面都有人跑住趕入場
回復

金牌會員

舊論壇之友

剛睇完, 寫返尐感受.....

先不論劇情, 以一部合家歡賀歲電影嚟講, 絕對係好睇!!全場七至八成時間都充滿笑聲!!!我相信以合家歡賀歲片嚟講已經收貨有餘!

劇情嚟講, 都係普通正義聯盟迎擊毀滅宇宙大惡魔, 不過估唔到呢場正邪之後背後原來係現實父子之間玩LEGO 理念的一場角力....

呢齣戲背後帶出的意思絕對畫公仔畫到出晒腸, 佢帶俾AFOL的意思上面尐POST都提及過, 不再詳述....

不過我想講呢齣戲絕對唔係就咁俾小朋友睇下笑下或者諷刺某尐AFOL (Adult Fan of Lego) 咁簡單!!!

喺呢齣入邊個個在LEGO 城市生活上的人仔, 每天都要根據Instructions 去過每天的生活, 著指定的衣服, 睇指定的電視節目, 唱指定的洗腦歌, 就連點樣洗臉刷牙打招呼都要根據Instructions, 呢個情況似曾相識嗎? 無錯, 正正是我們現今社會上的主流價值觀(尤其喺亞洲國家, 特別係香港), 每個人由一出世就俾灌輸去PLAYGROUP, 讀好書, 搵好工, 睇CCTVB, 買樓結婚生仔, 每一個人都好似要跟住呢份Instructions 去做....我相信呢齣戲另外帶出的訊息係希望尐大人唔好再俾呢份人生的Instructions 束縛住, 去做你想做0既野!!

this is my third 反思,所以我當初係寫3個反思  發表於 2014-2-8 01:12
Yes, exactly -- Not only follow instructions, but also keep singing "Everything is [still] awesome!"  發表於 2014-2-7 20:39

評分

參與人數 4+20 收起 理由
jenniferlau123 + 5 精彩評論!
eric_mkc + 5 我要讚好!
mythbot + 5 我要讚好!
chiukeung + 5 我要讚好!

查看全部評分

回復

金牌會員

舊論壇之友

另外想講下擺放比賽作品安排, 尐作品真係AWESOME, 不過展品擺得好密, 要影作品背後較困難, 同埋尐人唔係好知呢尐係比賽作品, 我影緊相嗰陣隔離個C9問佢老公係咪尐人買SET 砌呢件, 呢件作品有無得賣0架, 點解寫住冠亞季0既....

我心諗.......
回復

1萬

論壇元老

LUGBULK2017LUGBULK2016論壇元老LUGBULK2015LUGBULK2014

超好睇,要睇多幾次
回復

金牌會員

LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014最佳新人

睇完好頂癮⋯
好中point...
要阿仔玩自己嗰啲⋯阿仔駁咀話咪又係玩具,盒上面寫住建議年齡⋯

呢個係超正!  發表於 2014-2-8 21:53
回復

1萬

論壇元老

論壇元老最佳新人

Starting this week, the LEGO stores keep on playing the song "Everything is awesome!"  
回復

2萬

HKLUG幹事

LUGBULK2017LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014HKLUG幹事舊論壇之友

有無朋友記得以下粵語版本全文?不如集大家之力共同補完

1:開幕維特長佬向操控王講到押哂韻既救世主預言

2:主題曲「世界會變美麗」歌詞

幫手者有加分獎勵

預言
我記得有以下兩句
....,由頭到腳黃禽禽,.....,.......,千軍萬馬來相助,......

歌詞
有一句
人人跟足指引

LUG Ambassador - HKLUG
個人FB 專頁 : Chiukeung the Brick Artist
回復

高級會員

LUGBULK2016LUGBULK2015LUGBULK2014

chiukeung 發表於 2014-2-9 19:05
有無朋友記得以下粵語版本全文?不如集大家之力共同補完

1:開幕維特長佬向操控王講到押哂韻既救世主預 ...

世界會變美麗

世界正到爆燈
人人深深吸引~

中文版一定唔會出 OST 喇, 我好想拎O黎做鈴聲哦 ^_^

精彩!  發表於 2014-2-28 00:56

評分

參與人數 1+5 收起 理由
chiukeung + 5

查看全部評分

回復

高級會員

最佳新人

toeric 發表於 2014-2-10 22:55
世界會變美麗

世界正到爆燈

希望會出啦
disney d 有出架
不過唔會 promote 要自己去 HMV 搵

當年我有買花木蘭嗰隻(陳慧琳加成蟲大哥)。。。

Lego movie 應該 heat 過花木蘭呀?

希望電影公司同 Lego 諗諗佢出 sound track
一定買
回復

論壇元老

Jennifer

論壇元老LUGBULK2014最佳新人

細佬買咗戲票,我同老公烏龍唔記得咗時間,無睇到。

遲D先睇返。
快D交哂Lego 出嚟,新舊都殺!
回復