請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

HKLUG 香港樂高迷用戶組討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: MOC 教學 10182
樓主: chiukeung

[報料] The LEGO® Movie(港釋LEGO® 英雄傳)官方資料介紹+集中討論

新手上路

HI , 大家好 , 謝謝大家的回覆及幫忙 , 我和仔仔看了一套精彩的電影 , thanks !!!

我和仔仔已於2月10日 , 去了奧海城The Sky睇中午1時15分之The Lego Movie 2D 英語版 , 是日入場人數不是太多 , 主要是一些外籍家庭比較多 , 可能當日是星期一及下午時段關係 , 所以入場人數不是太多 .

我和仔仔選擇了一個十分之理想位置 , 全神貫注去欣賞電影 , 誰不知開場無幾耐 , 仔仔突然大叫 "Mum Mum , I m very afraid " , 然後開始有少許想哭及嚷著要離開 , 跟住我便立即抱起仔仔去洗手間 , 然後安撫仔 , 但仔仔仍然不想再內進 , 可能真的是第一次入戲院的關係 , 所以有少許不安 .

我無計可施之下 , 唯有使出殺手鐧 , 我對他說 , 如果你乖乖坐下 , 不哭鬧看哂全套電影的話 , 售票處D哥哥就會送一盒Lego給你 , 他聽完我咁講之後 , 立即開開心心咁再入內 , 乖乖坐下繼續十分投入地看完全套電影 .

完場之後 , 我問仔仔好不好睇 , 他說好好睇 , 好得意 .
跟住仔便想拖我去售票處 , 搵哥哥取Lego
其實我之前在洗手間對他說會有LEGO , 是因為家中有幾盒LEGO是未給仔仔的 , 而仔仔是不知道的 , 因為如他知道有新或未開的LEGO , 一定不會放過 .
誰不知仔仔問我是什麼款式來的 , 我答他是Lego city or Star wars or Super heroes(因為家中只得呢幾款) , 但仔竟然對我說 , 點解不是THE LEGO MOVIE系列 , 因為剛剛睇完THE LEGO MOVIE應該是送呢個系列先至正常 , 我聽完之後真的哭笑不得 , 想深一層有好似有些道理 .
於是我在此情況下 , 唯有對仔仔說 , 哥哥已將Lego放在斗斗城內 , 接著我便帶仔到斗斗城購買了一盒70805 Trash Chomper  , 連同在年三十晚奶奶買給仔仔的兩盒LEGO , 分別是70804 Ice Cream Machine & 70813 Rescue Reinforcements , 仔一共有了三盒THE LEGO MOVIE系列...

我老公都開始有些微言 , 說有少少後悔買第一盒LEGO給仔仔 ,因為真私太多及沒有位置擺放 ,  一開始的時候 , 諗住LEGO可以訓練下仔仔手指仔及動下腦根 , 誰不知短短一年時間 , 已買了超過30盒LEGO...
因為仔仔真的真的很喜歡LEGO , 所以自己不自覺地買了很多給他 ...

回復

金牌會員

最佳新人

我女友說要跟指引組裝lego。我吹帳
回復

高級會員

最佳新人

Matthew914 發表於 2014-2-16 19:48
HI , 大家好 , 謝謝大家的回覆及幫忙 , 我和仔仔看了一套精彩的電影 , thanks !!!

我和仔仔已於2月10日  ...

嘩。。。勁。。。
不過細盒都仲好啲。。。
大盒就大穫了!!!

如果係玩嘅
唔要盒
用page file 裝說明書慳唔少位
回復